Štrajkujúci dubnickí hutníci pochodovali mestom

25.04.2012 Ilava

Dubnica nad Váhom 25. apríla (TASR) – Štrajkujúci dubnickí hutníci zo spoločnosti Metalurg Steel sa dnes vydali na pochod mestom. Do čela asi stočlenného sprievodu sa postavil prezident OZ KOVO Emil Machyna, kolegov prišli podporiť aj odborári z iných miest.

Podľa Machynu sa do štrajku zapojilo 106 zamestnancov spoločnosti, podporiť ich prišli aj odborári z Považskej Bystrice, Trenčína, Žiliny a Martina. "Nejaké peniaze niektorým zamestnancom vyplatili, neviem, koľkým a koľko to bolo, ale v každom prípade to má zmysel, tlak na majiteľa zabral," povedal Machyna.

Ako dodal, v utorok (24.4.) dali odborári na súd návrh na vyhlásenie konkurzu, inak by nemohli čerpať peniaze z garančného fondu. "Takisto sme dali sťažnosť na inšpektorát práce a podali sme trestné oznámenie za nevyplatenie mzdy. Polícia to prešetrí a ak zistí, že majiteľ má peniaze na účte a nevyplatí ich, je to trestný čin," doplnil Machyna s tým, že hutníci budú štrajkovať ešte vo štvrtok (26.4.), o ďalšom postupe rozhodnú začiatkom budúceho týždňa.

Konateľ spoločnosti Metalurg Steel Juraj Mác dnes pre TASR povedal, že sa bude riadiť harmonogramom splátok, ktoré si dohodol s dielenským výborom v pondelok (23.4.). "Pán Machyna chce, aby som mzdy vyplatil do konca týždňa. Ak by tomu trochu rozumel, vedel by, že to nie je technicky možné," povedal Mác. Zdôraznil, že v prípade, ak nastúpia štrajkujúci robotníci späť do zamestnania, nebude voči nim vyvodzovať žiadne dôsledky.

Viac ako sto štrajkujúcich hutníkov dnes pochodovalo od sídla spoločnosti až k mestskému úradu v Dubnici nad Váhom, kde im vyjadril podporu primátor mesta Jozef Gašparík. Vo firme Metalurg Steel v Dubnici nad Váhom pracuje spolu so živnostníkmi a dohodármi 343 pracovníkov, spoločnosť im na mzdách dlhuje okolo 300.000 eur. Na neúnosnú situáciu s vyplácaním miezd a nevyhovujúce pracovné podmienky upozornili na protestnom zhromaždení už 11. apríla, v utorok (24.4.) vyhlásili ostrý štrajk.
 

Vyberte región